Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Létezik-e olyan férfi aki egy életre beleszeret egy nőbe!?

2018-03-26

Mielőtt faggatni kezdtem a szakértőinket, végeztem egy kis közvéleménykutatást különböző korú férfiismerőseim körében. Ebből egyértelműen kiderült, szinte mindenki átélte már, milyen az, ha az ember mindenféle őrültségre képes a másikért. Nem találja a szavakat, és nem az agya irányítja a cselekedeteit. Szóval szerelem tekintetében nincs hatalmas különbség a nemek között! És ezt Molnár Tamás szexuálpszichológus és Tari Annamária pszichoterapeuta is megerősítette. Mindannyian akkor leszünk szerelmesek, ha találkozunk valakivel, aki megtestesíti a vágyainkat. Azonban vannak sajátos okai és jelei annak, ha egy férfi felveszi a rózsaszín szemüveget. Érdemes azokkal is tisztában lennünk.

Szeret? Nem szeret? Hogyan szeret?

„A férfiakra sokkal inkább hatással van az első benyomás, a nő mozgása, a mosolya, a mimikája. A nőnek általában több idő kell ahhoz, hogy fellobbanjon a másik iránt, megfontoltabban dönt, és a férfi külső megjelenése kevesebbet nyom a latban – összegzi Molnár Tamás. – A konzervatív hagyomány szerint a nők legyenek jó feleségek és anyák. Ezért tudat alatt ők mindig azt mérlegelik a választásainknál, milyen családot alapíthatnának azzal a jóképű idegennel, akit kiszúrtak magunknak. Ugyanakkor a férfiakkal szemben kisebbek a társadalmi elvárások. Élik az életüket, hajtják őket a vágyaik, megélik az adott pillanatot a szerelemben is. Nem gondolkodnak azon, hogy az a csinos szőke vajon jó anya lesz-e, és esténként meleg vacsorával várja-e. Sokszor elég nekik egy kacér pillantás, és máris beindul a fantáziájuk.”

Nem szabad azonban általánosítani! A pasik esetében is abszolút személyiségfüggő, hogy ki milyen gyorsan esik szerelembe. Akad, aki már két perc után azt érzi, őt bizony soha nem varázsolták el még ennyire, másnak hónapok kellenek, mire bevallja magának, mi történt vele. Tari Annamária szerint az, hogy egy férfi mennyi idő alatt lesz szerelmes, attól függ, milyen mértékben hajlandó a bizalomra, a kölcsönösségre, és képes-e őszintén kötődni valakihez.

„Csak az éli át a szerelmet, aki nem fél az érzelmektől, a kudarcoktól, attól, hogy elhagyják. Ezt a korai érzelmi tapasztalatok határozzák meg, vagyis, milyen volt a kapcsolata a szüleivel, mennyire szeretetteljes légkörben nőtt fel, hogyan dolgozta fel a korábbi szerelmi csalódásait. Aki attól fél, hogy nem szerezheti meg azt, aki elérhetetlennek tűnik, valóban nem lesz rá képes. Ő sajnos képtelen átélni a szerelem valódi érzését. Csak hajszol valami ideálisnak tűnőt, vagy teljesen elzárkózik mindentől és mindenkitől annak ellenére, hogy úgy érzi, másra sem vágyik, mint a szeretetre.” Molnár Tamás szerint ezt súlyosbíthatja, hogy ma sok esetben inkább az anyagi biztonság és az egzisztencia megteremtése a férfiak célja. Olyannyira tudatosak, hogy képtelenek átadni a teret az érzelmeknek.

Legényfogó praktikák

A szerelmi praktikák egyidősek az emberiséggel. A teliholdkor végzett szerelmi mágiáknak se szeri, se száma: gyertyaégetés, gyógynövénygyűjtés, hogy csak a legismertebbeket említsük. Akadt olyan lány, aki belesütötte a saját nyálát az ételbe, és azzal kínálta választottját az örök szerelem reményében. Másik hiedelem szerint, ha a nő a férfi lábnyomát három nyomon felszedte a hóból vagy a sárból, és azt a küszöbe alá ásta, az illetőt végleg magához láncolta. Szerintünk a praktikák helyett sokkal célravezetőbb egy kedves beszélgetés a vágyott férfival…

Hozzászólások (0)